Mit csinál egy Informatikai igazságügyi szakértő? Sokan laikusként el sem tudják képzelni vajon mi lehet a dolga egy ilyen szakértőnek. Beszélgettünk néhány emberrel, mégis mit gondol, mikor érdemes egy informatikai szakértőhöz fordulni.

Igazságügyi informatikai szakértő – válaszok

A megkérdezettek különböző válaszokkal álltak elő. Egy huszas éveiben járó fiatal szerint az informatikai igazságügyi szakértő az, akire akkor van szükség, ha vki behatolt a gépünkbe, vagy vállalati gépbe, és ki kell derítenie ki volt az és honnan történt a bűncselekmény. Ez még annyira nem is állt távol a valóságtól, hiszen ez is része lehet a feladatainak, bár ez lehet informatikai biztonsági feladat is.

Egy idősebb, 60 év feletti urat kérdeztünk, akinek fogalma sem volt, mi az informatikai igazságügyi szakértő feladata. Annyit tudott hogy a számítógépekhez lehet köze.

Beszélgettünk egy harmincas éveiben járó fejlesztővel, aki bár az informatika világában él, sose hallott arról hogy létezik az informatikai igazságügyi szakértő szakma.

informatikai igazságügyi szakértő

Az igazságügyi informatikai szakértő munkája

Általában azért nem tudhattak válaszolni az emberek pontosan erre a kérdésre, mert a magánszférában igencsak ritkán van szükség az igazságügyi informatikai szakértő munkájára.

A legtöbb esetben a rendőrségnek, nyomozóhatóságnak dolgoznak a szakértők, ha valamilyen bűncselekményről van szó és ahhoz kapcsolódóan adatra vagy bizonyítékra van szükségük. Például ilyen, ha valaki videóra veszi a telefonjával a bűncselekményt, de törli azt, hogy ne legyen bizonyíték. Az informatikai igazságügyi szakértő meg tudja nézni hogy az adott telefonról volt e videó felvéve az adott időpontban és mikor törölték. Ha szerencséjük van vissza is tudják hozni a felvételt, ez sokmindentől függ, a készülék típusától is, stb.

Olyan eset is előfordul, hogy valaki levelezésében szerepel valamilyen bűncselekményre utaló szöveg, de törölte azokat, vagy nem törölte, de a hatóságnak nincs jogosultsága megnézni. Esetleg nem tudják mit keressenek a gépen. Erre tud jó megoldás lenni egy ilyen igazságügyi szakértő. Meg tudja mondani, hogy egy adott témában vannak e fájlok vagy levelezés, vagy amit már töröltek és hasonlók.

Viszont ilyen IT szakértőre nem csak a rendőröknek lehet szüksége, vállalati környezetben is sok esetben csak egy ilyen szakember tud segíteni.

Informatikai igazságügyi szakértő feladata