Így menti meg az otthoni unalmas étkezéseket a kenyérsütő gép

Sosem hittem volna, hogy szükségem lesz egy kenyérsütő gépre, de aztán eljött a pillanat. Még csak nem is vettem, kaptam ajándékba, de milyen jó, hogy így történt! Különben talán sosem ismerkedtem volna meg a kenyérsütő gépek világával, és azzal, hogy mennyi lehetőség van benne. Vannak ilyen dolgok, amiket ezeregy dologra lehet használni, mint a kompakt grill vagy az air frier, amiket egyszerű használni, és mégis csodás ebédeket és vacsorákat lehet készíteni a segítségükkel. 

A kenyérsütő gépemről

A kenyérsütő gépem az új kedvencem lett amióta csak megkaptam. Na jó, azért ez enyhe túlzás, eleinte nem igazán értettem ezt az egészet, hogy hogyan is működik, meg most tényleg csak kenyeret lehet-e vele csinálni, és ennyi? Aztán elkezdtem egy nap recepteket nézegetni az interneten, gondoltam, ha már van, és nem egy nyakláncot kaptam, legalább használjuk ki a dolgot. És aznap egy teljesen új világ nyílt meg előttem, ahogy nézegettem a képeket, és egyre jobban megtetszett, amit láttam. 

Persze nem csak kenyereket lehet ilyen módon elkészíteni, de még a kenyerek közül is rengeteg fajta dolgot. Például az én gépemnek van egy mag-adagoló funkciója, hogy a kenyerek egyenletesen legyenek magozva. Hát nem nagyszerű? Számomra tényleg egy teljesen új és meglepő világ volt ez, amibe mindenképpen bele akartam menni. 

kenyersuto-gep_pic4

A funkciók közé tartoznak még olyasmik, mint lekvár készítése, amire egyébként nem is gondoltam volna, hogy létezik, de lehet itt csinálni mindenféle süteményt és egyéb, kisebb péksüteményeket is.  Igazából a lehetőségek tárháza határtalan, csak egy kicsi fantázia szükséges hozzá. 

A kenyérsütő géppel igazi konyhatündérré válik az embernek

Én egyébként mindig úgy gondoltam a kenyérre, mint egy ilyen elvont fogalomra, hogy az ember igazából csak azért eszi, mert a gulyás leves önmagában nagyon zsíros, meg a szendvicset kell, ami összetartja. Szerintem most mindenki kitalálta, hogy én mindig csak boltban vásárolt előre szeletelt fehér kenyeret ettem, úgyhogy fogalmam sem volt róla, hogy a kenyér lehet finom is. Nos, felnőttnek kellett lennem, és egy saját kenyérsütő gép kellett hozzá, hogy rájöjjek, a kenyér egy nagyon élvezetes étel, amiben sok lehetőség, sőt tápanyag is található. Simán sütőben talán nem lennék igazi konyhatündér, de a kenyérsütő gép programjaival nekem már a sütésre nem is igazán kell figyelnem, nekem az is elég, hogyha csak a receptet sikerül megtalálnom, és pontosan követnem. 

Azóta mindenféle kenyeret sütöttem már a kenyérsütő géppel, kedvencem a Graham stílus, amit egy kevés maggal bolondítok meg még extrában. A rozsos és félrozsos megoldások sem rosszak. Édességeknek pedig szintén tökéletes elkészítése valósítható meg a kenyérsütő gép segítségével. Mondjuk nekem egy kicsit sok volt a mazsola elsőre a mazsolás kenyérben, de a gyerekek és a férjem is nagyon élvezték. Legközelebb már kicsit kevesebbet alkalmaztam, és persze úgy már nekem is jó volt. Azóta egyébként csomó tervem van, mert másfajta aszalt gyümölcsöket is be akarok venni. 

Egyébként is sokat aszalok, jobban szereti a család, mint a befőtteket, és eddig a lekvárkészítés nálam mindig rosszul sült el. Kivéve most, hogy már lekvárkészítő program is a segítségemre van, így igazából akármikor tudok, és fogok is készíteni lekvárt, hogyha eljön az ideje. Eddig két adagot sikerült csinálnom a kisebb eper termésből, de az olyan jól sikerült, hogy gyakorlatilag a család egy hét alatt meg is ette. Szóval ennyit arról, hogy én majd télire teszek félre ilyeneket. De nem baj, jön még barack szezon, szilva szezon, gondom lesz rá, hogy azokból is finom lekvár készülhessen. 

Legjobb receptek a kenyérsütő géphez? 

Mondanám, hogy van legjobb recept, amit a kenyérsütő géppel lehet csinálni, de egyrészt nem hiszem, hogy ilyen létezik, mert nagyon sok jó ötlet található már az interneten; másrészt pedig még nem használtam ki én magam sem teljes potenciáljában a gépet ahhoz, hogy igazán tudjak nyilatkozni erről. Amit én mindenkinek tudok ajánlani, hogy jó minőségű terméket vásároljon, mert ezek az alkalmasak mindenféle étel készítésére, és nem mindegyik tud mással is foglalkozni, mint a kenyerek készítése. Én egy Gorenje terméket kaptam, a honlapjukat nézegetve egyébként sok jó háztartási eszközt láttam, és jobbnál jobb funkciókkal rendelkező kenyérsütő gépeket, úgyhogy szerintem náluk mindenképpen érdemes szétnézni: https://hu.gorenje.com/termekek/fozes-es-sutes/kenyersuto-gep/c/gocook11. 

kenyersuto-gep_pic3

A kenyérsütő gépről összességében

Annyit tudok elmondani, hogy ma már biztosan nem cserélném el ezt a gépet semmi másra. Eleinte ajándéknak egy új kávéfőző gépet szerettem volna, amire tettem is utaló megjegyzéseket, de úgy tűnik, hogy a leírás tökéletes volt egy kenyérsütőre is, úgyhogy ennek a véletlennek a folytán kaphattam meg az új kedvenc konyhai eszközömet ajándékba. Igazi véletlenek azonban nincsenek szerintem, nekem kellett egy ilyen gép ahhoz, hogy végre meg tudjam szeretni a főzést, és szívesen készítsek ételeket a családomnak.

Új kedvencem, a kenyérsütő gép