Néhány gondolat a vegytisztítókról

A vegytisztítók igénybe vétele ma már mindennapi esemény. Azok is, akik rendszerint otthon tisztítják ruháikat, sokszor mégis profi segítségre szorulnak, hogyha egy-egy problémásabb darabba ütköznek. Ünneplőruhák, öltönyök, báli ruhák tisztítása és vasalása nem egyszerű feladat, amit otthon sokszor nem is tudunk megoldani. Úgyhogy, nézzük is meg, mikor érdemes a vegytisztítóra bízni darabjainkat, és mi magunk hogyan lehetünk magabiztosabbak a ruhák tisztításában otthonunkban. 

vegytisztító1_1

Amit a vegytisztító előtt még tudnunk kell

Nem kell minden egyszerűbb ruhával a vegytisztítóhoz rohanni. Egy-egy foltot könnyedén ki lehet hozni az anyagból, hogyha az ember kicsit utána néz a teendőknek, mit is kell pontosan alkalmaznia. Mind hallottunk már az egyes tisztító csodaszerekről, mint a szódabikarbóna vagy az ecet. Ezek alkalmazása azonban nagyban függ attól, hogy milyen jellegű a szennyeződés, mekkora a kiterjedése, és persze az egyik legfontosabb tényező ebben az esetben mindenképpen a ruha anyaga lesz. 

Néhány általános információ felett sem mehetünk el egykönnyen. Így például érdemes ismerni a kezelési jeleket, amik gyakorlatilag minden ruhán megtalálhatók a címkén. Hogyha ki is vágjuk ezeket, legalább egyszer vessünk rá egy pillantást, hiszen sosem tudhatjuk, mely ruhadarab igényel valamilyen különleges tisztítást. A jeleket nem nehéz megérteni, legtöbbször egyértelműen jelölik a saját területüket, úgyhogy könnyen meg lehet érteni őket. Hogyha valamit nem ismerünk, akkor pedig  ott az internet. Két jelet azért én magam is ki szeretnék emelni. Az egyik a háromszög, amely a fehérítést jelenti, és nem egyértelműen felismerhető az alakjából. A másik ilyen pedig a most tárgyalt vegyi tisztítás jele, ami egy sima kör. Hogyha ez utóbbit látjuk valamelyik ruhadarabunkon, akkor érdemes lehet megfontolni a vegytisztító igénybe vételét, még mielőtt kárt tennénk az anyagban. 

Amikor az otthoni tisztítás már nem elég: amit a vegytisztító szolgáltatásairól tudni érdemes

A vegytisztító számos különböző szolgáltatási lehetőséggel várja az embert. A tisztítás, mosás, víz nélküli vegytisztító folyamatok csak az alapvető szolgáltatások, amikről gyakorlatilag mindenki tud. Azonban vállalnak még sok fontos feladatot is. Ezek közé tartozik a vasalás, amit az ember otthon úgysem szeret csinálni, a biotisztítás, ami kifejezetten előnyös a környezet és a ruha számára is. De ide tartoznak még az apróbb javítási munkálatok is, meglazult gombok megerősítése, sőt az egyes anyagok festése is. Ez utóbbi a bőr viselet esetében válik szükségessé. Ilyenkor maga az anyag nem kopik, hanem csak szín fakul, így még javítható. A festésnek köszönhetően még néhány éven keresztül szinte újként hordhatók az így javított kabátok, dzsekik. A pontos részleteket és árlistát itt lehet például megtekinteni: https://www.oceantisztitoszalon.hu/. 

vegytisztító1_2

Milyen ruhákat vagy anyagokat vihetünk a vegytisztítóba?

Gyakorlatilag bármit, ami ruha vagy textília. Alsóneműt persze nem, nem is illik, és a koszos zoknit sem ilyen módon fogja tisztítani az ember. Azonban azon kívül gyakorlatilag mindent tudunk vinni. Legyen szó nyakkendőről, atlétáról, különböző nadrágokról és szoknyákról, ruhákról, minden belefér. Persze elsődlegesen a nehezebb kialakítású vagy érzékenyebb anyagú darabokat tudjuk itt hatékonyan tisztítani, elvégre nem egy filléres szolgáltatásról van szó. Így csak azokat a ruhákat szoktuk beadni, amik a kedvenceink közé tartoznak vagy drágábbak, különlegesebbek. Nem szoktunk például otthon öltönyt tisztítani, vagy báli ruhát mosni. A szalagavatós ruhákat és menyasszonyi ruhákat se próbáljuk meg még kézzel se sikálni, nem számít, hogy milyen pici rajta a szennyeződés. 

A ruhák mellett pedig számos textília jöhet még szóba. Ilyenek a függönyök, a csipke függönyök és terítők, amikkel nehezen boldogulunk otthon a méretük miatt is. A takarók, ágyneműk szintén ugyanezt a területet képviselik. Gyakorlatilag mindenféle anyag a ház körül könnyen és gyorsan tisztításra adható egy vegytisztítónál. 

Amire azonban figyelni érdemes, hogy nem minden vegytisztító foglalkozik szőnyegekkel is. Egyébként is különleges terep, azért csak egy sokkal keményebb anyag, mint bármi más, amit oda vinnénk, így speciális terület és tisztítási munkálatok is kellenek neki. Van egy jó hírem azonban, a szőnyegek tisztítása is könnyen megoldható, hogyha csődöt mondtak az otthoni praktikák. Vannak olyan cégek, amelyek kifejezetten erre az egy területre szakosodtak, így igazán profinak számítanak, hozzájuk mindenképpen érdemes lehet benézni, hogyha van egy a közelünkben. 

A vegytisztító tehát nagy súlyt képes levenni az ember válláról minden tekintetben. Sok szabadidőnk fel tud úgy szabadulni, hogyha nem kell a ruhák tisztításával, a függönyök mosásával túl sok időt tölteni. Ezt a felszabadult időt hasznos és kellemes dolgokra fordíthatjuk, míg a mosoda elintézi helyettünk a nehéz és szaktudást igénylő munkát. Persze sokan nem szeretik igénybe venni ezt a lehetőséget, és inkább otthon próbálkoznak a tisztítással, azonban egy idő után szerintem jobban járunk, hogyha másra bízzuk a feladatot, és mi az élet fontosabb dolgaira koncentrálunk, még akkor is, hogyha ez esetleg egy jó könyv.

Profi vegytisztító a közelünkben?