Minden, amit a gyógyszerbiztonságról tudni szerettél volna

A gyógyszerbiztonság ma már nem csak a gyógyszerek bevizsgálását jelenti, hanem az ember szervezetének megismerését is. Ez egy olyan vizsgálat, amelynek segítségével az ember jobban megismerheti saját magát is, az egyes gyógyszerekre és hatóanyagokra való érzékenységével tud napirendre térni. Mindez gyorsabb, hatékonyabb, és költséghatékonyabb orvoslást hoz magával az ember életébe. Azonban kezdjük  mindezt az elejétől, és nézzük meg, mi is pontosan a gyógyszerbiztonság, és hogyan tudjuk elvégeztetni a tesztet. 

Farmatológia és gyógyszerbiztonság

Egyszerűbb ezt a két vizsgálati típust együtt emlegetni. Érdemes a farmatogenetikai és gyógyszerbiztonsági tesztet együtt igénybe venni, így én is erről fogok részletesebben beszélni. Összességében, ez a MyPGx-tesztnek elnevezett csomagot kell keresnünk. A teszt megmutatja, hogy genetikai tekintetben az ember milyen gyógyszerek érzékenységére hajlamos, és mely hatóanyagok azok, amelyek a legjobb hatást érik el nála. 

gyógyszerbiztonság_pic2

Ezek közé a gyógyszercsoportok közé természetesen nem mindegy egyes gyógyszer tartozik, így néhány példát említenék meg ebből. A gyógyszerbiztonság tekintetéből például nagyon fontos az antibiotikumok csoportja, mivel ezekre sokan allergiások, azonban az egyes gyógyszerek használata előtt nem szoktak megfelelő tesztet készíteni erről, hanem csak egy általános, jól bevált vagy szponzorált gyógyszert írnak fel, ez azonban nagy hiba. Legtöbbször persze be is válik ez, azonban persze nem minden esetről mondhatjuk el ezt. Néha halálos kimenete is lehet ezeknek, azonban egy gyengébb allergia is legyengíti a szervezetet, és nehezen jönnek rá az orvosok, hogy mi is áll a háttérben, általában az alap betegség tünetének gondolják az arra szedett antibiotikumra adott tüneteket. 

A vírusok elleni gyógyszerek tekintetében is fontos a gyógyszerbiztonság, ma már különösen tudatában vagyunk ennek, de a gombák elleni szereknél is hatásos lehet a teszt elvégeztetése. A gombáktól különösen nehéz megszabadulni, azonban hosszú távon igen veszélyes lehet, így jó, ha tudjuk, mely gyógyszerek lehetnek tényleg és a legjobban hatásosak a mi szervezetünk esetében. 

A gyógyszerbiztonsághoz tartoznak még az egyes fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők, amelyeket nap mint nap használunk. Hangulatjavítók esetében is nehéz megállapítani, hogy melyik lesz az igazi, sok esetleg éppen az ellenkezőjét okozhatja, mint az eredeti rendeltetése, vagy kellemetlen mellékhatásokkal párosul, amit az ember szeretne elkerülni. 

Talán az egyik legelőnyösebb eredménye a személyre szabott gyógyszerbiztonságnak a cukorbetegség gyógyszereinek esetében van. Mivel ezeket egyébként nem egyszerű beállítani, és több napos, vagy akár hosszabb beállítási idő is eltelhet, amit az embernek kórházban kell töltenie. A gyógyszerbiztonsági vizsgálat eredménye segíti a gyógyszer kiválasztását, az adag beállítását, így akár napokkal korábban is végezni tud az ember, nem kell tovább maradnia a kórházban a szükségesnél. A kórházi napok amúgy is éveknek tűnnek, senki sem szeretne több időt eltölteni ott, mint amennyire tényleg szükség van. 

Már tényleg csak felsorolás szintjén említeném meg az egyes vérnyomáscsökkentőket és véralvadásgátlókat, daganatellenes szereket és savcsökkentőket. Sok alapbetegség kezelésére alkalmas gyógyszerekhez találhatunk így tartós megoldást. A teljes gyógyszerbiztonság kapcsán vizsgálati eredményekhez kapcsolódó listát megtalálhatjuk a SYNLAB oldalán, ahol a MyPGx tesztet el tudjuk végeztetni. 

 Amiben segítheti mindennapi életünket a gyógyszerbiztonság

A személyre szabott gyógyszerbiztonság sok területen segítheti az életünket. A gyógyszertárban is egyszerűbb lesz a választás, segítjük a háziorvosunk munkáját is. Hogy rögtön tudjuk, mely hatóanyag a legjobb, akkor gyorsabban talpra állhatunk az egyes megbetegedésekből, a gyógyszerek között nem kell keresgélni, kísérleteznünk, amíg találunk egyet, ami hat. Így a szervezetünket sem „mérgezzük” a sok gyógyszerrel feleslegesen, hanem csak azzal, amire szükség is van. 

gyógyszerbiztonság_pic3

Idősebb korban egyre több krónikus és alapbetegség üti fel a fejét, ezek közé tartozik a szív- és érrendszeri betegségek sora, a magas vérnyomás, a cukorbetegség. Ezek mellett sokszor lesz beteg az ember, ilyenkor a legjobb, hogyha nem kell sokat problémázni az egyes gyógyszerek összehangolásán, hanem az gyorsan és biztonságosan megoldható. Azonban nem csak az idősebb korosztály számára ajánlott a vizsgálat elvégeztetése, hiszen a genetika nem változik, de az eredmények mindig jól jöhetnek. Tehát akár kisebb gyermekek esetében is el tudjuk végeztetni a vizsgálatokat, az eredmények egész életükben aktuálisak maradnak. 

Milyen gyógyszerbiztonsági tesztek érhetőek el?

Természetesen többfajta gyógyszerbiztonsági tesztcsomag közül válogathat az ember, és azt tudja elvégeztetni, amire éppen szüksége van, így nem kell feleslegesen állnia a többi vizsgálat árát. Van külön neurológiai és pszichiátriai panel, külön szívritmus-szabályozókra és hasonló kardiológiai problémákra szaksodott csoport, és még sorolhatnám. De ezeket is sokkal pontosabban meg tudjuk találni a honlapon.  

Ilyen a személyre szabott gyógyszerbiztonság