Micsoda valójában a puffertartály?

A puffertartály a hőszivattyús fűtés elengedhetetlen tartozéka. Ahhoz, hogy a fűtésrendszer igazán hatékonnyá tudjon válni feltétlenül szükséges beszerezni egy ilyen eszközt, hiszen ennek a feladata az, hogy a megtermelt hőenergia mennyiséget raktározza. Ezáltal nem csak, hogy növelni tudjuk a fűtés rendszerünk hatásfokát, de a különböző káros anyagok kibocsátását is minimalizálni tudjuk. Erre az opcióra egyébként akkor lehet a legnagyobb szükségünk, ha nem tudjuk szabályozni a lakásunkba a fűtést, mert központi szabályozásra van kötve. Ebben az esetben jön be a puffertatrály szükségessége, ugyanis ezáltal a felesleges hőenergiát el tudjuk raktározni, de egyébként kifejezetten ajánlják olyan esetben is a beszerzését, ahol napkollektort használnak illetve a fatüzelésű kazán estében is fokozottan ajánlott egy ilyen puffertartály beszerelése. Illetve spórolási szempontokból sem utolsó rendű átgondolni egy ilyen eszköz beszerelését. Persze nyilván esztétikailag nem a legmegfelelőbb opció, de aki ezen túl tud siklani annak egészen biztos kiváló szolgálatot tud nyújtani egy ilyen perspektíva.

A puffertartály típusai

Többféle típust különböztetünk meg az adott kategóriában, egyaránt lehet válogatni a https://www.ventil.hu/puffertartaly weboldalán a különböző típusok között. Elsősorban érdemes megkülönböztetni szigetelt illetve nem szigetelt megoldásokat, hiszen ez már alapvetően két táborra osztja az érdeklődő közönséget. De ha valaki már rendelkezik puffertartállyal és kizárólag a meglévő szigetelése érdekelné, arra is akad lehetősége az előbbieken említett Ventil online katalógusának a honlapján keresztül. Továbbá van lehetőség hőcserélővel illetve anélkül is kérni az adott eszközt. De még arra is adódik lehetőség, hogy a kívánt mennyiségű csőkígyók számát megadva szűkítsük a keresést a számunkra legmegfelelőbb árucikk megtalálása érdekében. A megadott honlapon egyébként mindössze 12 gyártó képviselteti magát a termékeivel. Ezek közül tudunk válogatni, ha felmegyünk a cég honlapjára.

 

A legnépszerűbb puffertartály gyártók

Amikor én szeretnék vásárolni olyan műszaki cikket, amihez a legkevésbé sem értek, mint jelen esetben a puffertartályok, mindig utána nézek az adott terméken belül a legnépszerűbb gyártóknak és azon belül a legnépszerűbb típusoknak. Így bár nem értek hozzá igazán mégis kapok egy összképet arról, hogy nagyjából mások milyen szempontok alapján választották és a hasonló igényekkel rendelkező vásárlók véleményére adok. Az alábbiakban a hasonlóan annyira a témában analfabétáknak, mint én gyűjtöttem össze a legnépszerűbb gyártókat.

 

  • Concept puffertartály – Egy abszolút versenyképes gyártótól beszélünk, akiknek legfőbb célja a vásárlók igényeinek a kielégítése. Ennél a cégnél külön lehet kérni régi gyártású, hosszabb életű puffertartályok korszerű szigetelését.
  • Sigma puffertartály – A sigma kiváló termékcsaládja kizárólag szigeteléssel már alapból ellátott termékeket dob a piacra. Alapvetően 380 liter űrtartalomig állítható lábakkal, e mennyiség felett pedig karimával rendelkezik
  • Hajdú puffertartály- már csak azért is őket preferálom a leginkább, mert hazai cég és én úgy gondolom, hogy fontos támogatni a hazai termékeket. De mind emellett abszolút jó minőségű és megbízható termékekkel rendelkeznek. Megtalálhatóak a szigeteléssel illetve a szigetelés nélkül kapható puffertartályok is, illetve kizárólag szigetelést is lehet egy adott, már meglévő termékre vásárolni. Amit viszont fontos megjegyezni, hogy ezek a puffertartályok kizárólag fűtővízzel tölthetőek fel.

Fontos még annyit tudni, hogy nem mindegy a puffertartály méretezése sem, hiszen az adott terület négyzetméterétől függ, milyen puffertartály fér el a helységben. Más terméket gyártanak társasházak vagy ipari létesítmények ellátására, ez a fent emlegetett Ventil kínálatából is látszik. Viszont mivel a már a fentiekben említett honlapon van a keresésnél szűrési lehetőség célszerű alapból egy minimum és egy maximum űrtartalmat megadva keresni. Így már alapvetően egy csomó felesleges opciót megszűr a rendszer és csak a tényleg számunkra kompetens termékeket adja ki.

 

Miután én abszolúte nem vagyok egy puffertartály szakértő és az igazat megvallva még nem is használtam sőt olyat sem ismerek aki használt ilyet, nem igazán érzem kompetensnek magamat a témában. Azt viszont látom, hogy spórolás szempontjából illetve a hőenergia raktározása szemszögéből kiváló megoldás lehet egy ilyen termék beszerzése. Ahogyan nézegettem az online katalógust láttam, hogy rengeteg -féle megoldás áll annak rendelkezésére, aki be szeretne fektetni egy puffertarályra, viszont ne gondolja, hogy ez egy pár ezer forintos befektetés lesz, Bizony ez egy nagyobb beruházást igénylő dolog, de úgy gondolom, hogy aki affinitást érez egy ilyen termék beszerzésére az mindenképpen vágjon bele! Sok tekintetben megkönnyíti a mindennapok kényelmét, ha esetleg utólag derül ki, hogy a kazánunk nem bírja egyszerre mindazt a feladatot, amit rá szeretnénk bízni. Az pedig, hogy egyszerre tudjunk zuhanyozni, míg a másik mosogat, szerintem megér hosszútávon egy efféle befektetést.

A puffertartály szükségessége egy háztartásban