A szemüveg választás kisokosa, avagy hogyan válasszunk hozzánk illőt?

Alapvetően az emberiség jó nagy százalékát érinti az a probléma, hogy vagy közelre vagy távolra nem igazán lát száz százalékosan. Gyakran oly szinten romlik a látásunk, hogy kénytelenek vagyunk elfogadni azt a szomorú tényt, hogy bizony szemüvegre van szükségünk és ezentúl ezzel a kiegészítővel kell élnünk. Őszintén szólva nekem elsőre nagyon-nagyon nehéz volt elfogadnom ezt a tényt, hiszen úgy véltem az én arcomnak egyszerűen nem áll jól a szemüveg semmi esetre sem. Így addig-addig feszegettem a határt, míg már ténylegesen sokat romlott a látásom jóformán már a kiinduló állapothoz képest csak körvonalakat láttam. Ekkor tudtam, hogy eljött a pont, vagyis már régen el kellett volna, hogy jöjjön ahhoz, hogy vegyek egy szemüveget és hordjam rendszeres jelleggel. Így eldöntöttem, hogy csakis a hozzám leginkább illő, szemüveget fogom kiválasztani, így elkezdtem utána olvasni annak, hogy pontosan milyen jellegű szemüveg illik a külsőnkhöz és milyet válasszunk hosszútávon ahhoz, hogy a mindennapok során maximálisan jól tudjuk magunkat érezni a bőrünkbe. Az alábbiakban ennek a kisebb kutatásnak az eredményét szeretném megosztani, minden kedves érdeklődővel, akit egy kicsit is komolyabban foglalkoztat a szemüveg kérdése.

A szemüveg kiválasztása arcforma alapján

Nyilvánvalóan, aki nem kozmetikusnak vagy sminkesnek tanult és emellett nem oly éles a szépérzéke, hogy azonnal meg tudja mondani, hogy kinek – milyen arc formája van, annak viszonylag újdonság lehet az, hogy bizony arcforma alapján érdemes választunk szemüveget, ugyanis nem minden típus és fajta áll jól mindenkinek. Az általános tanács az arcforma meghatározására, hogy álljunk a tükör elé, fogjuk össze a hajunkat és figyeljük az arcunk vonalát, az arc felső határa a hajvonal, az alsó az áll vonala, ehhez mérten szükséges behatárolni az arcformát. Majd a megadott és internetet tulajdonképpen bárhol megtalálható sablonok alapján mérjük be az arcunk körvonalát, ezek alapján szinte teljes pontossággal meg tudjuk határozni, hogy milyen arcformánk van. Van az ovális arcforma, mely tulajdonképpen a legideálisabb arcforma minden szemüvegkerethez, hiszen ténylegesen minden nagyon jól áll neki. A kerek arcúaknak már kissé nehezebb a választás, hiszen itt pontosan az a lényeg, hogy a szemüveg ne emelje ki még jobban az orca kerekségét, így általában a vékony keretű szemüveg ajánlott a számukra. A szív alakúaknak, mint jómagam is általában vagy a macskaszemet ajánlják, vagy a keres, esetleg ovális alakú szemüveget, melyek még jobban kiemelik az arc szép formáját. A hosszúkás arcúaknak érdemes minél markánsabb szemüveget választani, mely megtöri az arc hosszú mivoltát és egyfajta törést hoz létre az arcon. A szögletes arcformánál a kulcs az arc hosszításánál van, ebben az esetben érdemes arra törekedni, hogy minél hosszabbnak tűnjön az arc éppen ezért vagy olyan szemüvegre érdemes beruházni, ami keret nélküli, vagy kerek keretű szemüvegre, mely kicsit lágyabb formát kölcsönöz az arcnak. Végül pedig a háromszög formájú arcra is ajánlunk keretet, mely markánsabb és az arc felső részére tereli a hangsúlyt, ezáltal kissé megtöri a hosszúkás arc mivoltát.

Én személy szerint úgy gondolom, hogy nagyon-nagyon fontos az, hogy a megfelelő szemüveget válasszuk ki, hiszen tulajdonképpen ez az egyetlen olyan jellegű „ékszerűk” melyet folyamatosan fogunk viselni életünk hátra lévő részében. Természetesen nyilván nem ennyire komoly a helyzet, de nyilván miután ez egy komolyabb beruházást igényel, nem feltétlen fogjuk évente cserélni az adott szemüveget, így érdemesebb hosszabb távban gondolkozni és esetlegesen szakértők tanácsát is kikérni az adott témakörből.

Az én szemüveg választásom

Miután számomra jóformán egyértelmű volt, hogy szív alakú arccal rendelkezem így nem kellett sokáig gondolkodnom azon, hogy milyen jellegű szemüvegek fognak nekem jól állni. Miután tudom, hogy nekem az arany az, ami ékszerben is jól áll a meleg bőrtónusomhoz, így arany vékony keretes, szemüveget választottam melynek enyhén „steve jobs” beütése van, tehát kerek formájú. Miután megtaláltam a számomra tökéletes szemüveget, kérdés sem volt, hogy inkább egy drágább minőségibb darabra ruházok be, minthogy fél évente cserélni kelljen az adott szemüveget.  Így egy kifejezetten jó minőségű, Dolce Gabbana szemüveg mellett döntöttem, mely úgy hiszem az évem egyik leghasznosabb és legjobb beruházásnak bizonyult. Így minden kedves szemüveg vásárlás előtt állónak szívből ajánlom, hogy próbálja ki a jobb minőségű szemüvegkereteket, ugyanis garantáltan nem fogja megbánni a választást.

A szemüveg viselés alapjai, avagy milyen szemüveget válasszunk a mindennapokra?