Mi mindenre jó a díszléc?

Otthonunkat számtalan módon egyedivé tehetjük. Ennek csak egyik módja, ha falainkat díszléc segítségével tagoljuk. De nem csak az éleknél! De nem ám! A díszléceket nem csak a falak és a mennyezet találkozásánál lehet felhasználni. Ha a praktikusságot nézzük, akkor kétségtelenül ez a legjobb felhasználási módja, de ha számunkra az esztétika az irányadó, akkor bátran rugaszkodjunk el ettől. Bár ennek az egyszerű módszernek is megvan a maga látványa, sokkal drámaibb hatásokat érhetünk el, ha az élek helyett a fal vagy mennyezet síkját dekoráljuk velük. Készíthetünk a falakra (vagy egy bizonyos falra, amit ki szeretnénk emelni) kereteket a lécekből, de ugyanúgy a mennyezetre is. Sőt, egyre több lakberendezési magazin javasolja azt, hogy az élek menti osztás helyett a teret vízszintesen a fal síkján tagoljuk. Ilyenkor érdemes a mennyezetet néhány árnyalattal világosabbra (vagy egészen más színre) festeni, mert így lesz az eredmény igazán hatásos. Egyszerű mintázatú lécek felhasználásával modern, csipkézett vagy más mintázattal klasszikus összképet kapunk. Ha a sikkes eklektika a cél, akkor pedig rúgjunk fel minden szabályt és bízzuk a fantáziánkra a dolgot! Igazán merész, de nem annyira új az ablakok körbeszegése lécekkel. Azért nem újdonság, mert ha jártunk már kastélyban, kastélyszállóban, akkor láthattunk, hogy már száz évekkel korábban is nagyon kedvelt belsőépítészeti bravúrnak számított. Hogy ezek mennyire túldíszítettek, egyéni ízlés kérdése. Az. ablakok szegélyét is szolid mintázattal is meg lehet csinálni.

Ha az illesztéseknél és a méreteknél körültekintőek vagyunk, akkor elégedettek leszünk az eredménnyel. Ezekre azért is kell figyelni, mert ha nem illeszkednek megfelelően, az elemek nem zárnak jó szöget, akkor rendezett tér helyett összecsapott, igénytelen káoszt kapunk. Szerencsére a díszlécek felhelyezése nem egy ördögtől való feladat, viszont, ha nem bízunk a képességeinkben, jobb szakemberre bízni a munkát. Ha magunk vágnánk bele, akkor ez a rövid leírás a segítségünkre lehet.

Miből legyen a díszléc?

Mielőtt fejest ugranánk a projektbe, járjuk körbe, milyen díszlécek is vannak. Nem mindegy, melyiket vesszük, mert aszerint kell majd a ragasztó anyagot is kiválasztani. Érdemes már ezen a ponton leszögezni, hogy a tökéletes munkához szerszámokra is szükségünk lesz. Ilyen a klasszikus gipsz, a modern polystyrol és polyurethan, a műanyag és a farost. Ha magunknak csináljuk, akkor érdemes a gipszet mellőzni, mert felhelyezése és javítása szakértelmet igényel, ráadásul ezeket méretre kell önteni, hiszen nem tudjuk olyan kényelmesen vágni őket, mint egy hungarocell lécet. A műanyag méretre alakítása sem egyszerű, de a még megoldható kategóriába esik. Ami a farostot illeti, csak a sajátos belső térrel rendelkező lakásokba ajánlott, mivel kötött színek jellemzik. Ezzel szemben a hungarocell könnyedén alakítható. festhető és az ára is nagyon kedvező. DIY (csináld magad) projektekhez tökéletes!

 

Mire figyeljünk a díszléc vásárlásakor?

Eszközöket (ragasztót, szükség esetén csavarokat) mindig az általunk választott díszléc típusnak megfelelően vásároljunk. Tehát előbb a léc, utána a kellékek. A polystyrol lécekhez nem kellenek csavarok, ragasztón (és pisztolyon, ha olyan a ragasztó) kívül csak a vágóeszközökre van szükségünk a felrakáshoz. Egy létre se jön rosszul, ha magasra szánjuk, de ez már egyéni igény, ahogy a festék is. Érdemes olyan termékcsaládban gondolkodni, amelyekhez tartoznak sarokelemek, mert akkor nem nekünk kell a szögeket lemérni és metszeni. Ezt egyébként érvágó láda segítségével szokták, de nem biztos, hogy megéri befektetni egybe, ha csak egyszer használnánk. Nem csak az ára miatt, hanem a későbbi tárolás okán is. Ellenben pontos szögeket tudunk a segítségével vágni, ami a díszléceknél nagyon fontos szempont. Ha nincs sarokelem, akkor kell a gérvágó. Szögmérővel bajlódni sem az időt, sem a tapasztalatot nem éri meg.

Vásárlás előtt jó, ha már tudjuk, mit szeretnénk a falainkra varázsolni. Mérjük le a felületeket, s a szükséges mennyiségnél valamivel többet vásároljunk. Erre azért van szükség, mert ha eltörik egy léc, sérült vagy rosszul metsszük, akkor még véletlenül sem fogunk azzal szembesülni, hogy abból a mintázatból már nincs raktáron/kifutott a termék stb. A polystyrol lécek nem kerülnek sokba, nem jelent jelentős többletkiadást, ha két léccel többet vásárolunk. Ezeket mindig egy adott méretben árulják (általában két méter), így kalkuláljunk. A https://ledguru.hu/design-megoldasok-193/diszlec-195 oldalon többféle termékcsalád közül választhatunk, és még csak ki se kell mozdulnunk otthonról!

 

Díszléc felrakása?

Tervezés és méretre vágás után nincs más dolgunk, mint felragasztani a kívánt helyre a léceket. Kezdjük a sarkokkal a munkát, s azokhoz illesszük a többi elemet. Ha nincs konkrét sarokelemünk, akkor is a sarkokból induljunk ki. A munka során elég hamar ki fog derülni, hogy jól mértük-e le a hosszokat. A ragasztó nem köt meg rögtön, néhány percünk van arra, hogy korrigáljunk, leszedjük őket, ha nagyon nem passzolnak. Utólag már nyomot hagy. A ragasztó, amíg nem köt le, letörölhető a felületről. Ezt meg is kell tennünk, miután a léc a helyén van és a felesleges ragacs kibuggyan az éleknél. Utólag szilóval az apró réseket még eredményesen javíthatjuk, de a túl nagy réseken nem fog segíteni ez a trükk, így figyeljünk oda, amikor centizünk.

 

Csináld magad: díszléc a hálószobába